2011. augusztus 8., hétfő

Grönland

Kiskoromban balett-táncos vagy csillagász szerettem volna lenni. Sajnos egyik sem lettem. De azóta is rejtélyes módon vonz az éjszakai égbolt, a bolygók tánca, a szférák zenéje.
Véletlenül, és utólag olvastam a hírt, miszerint múlt pénteken Magyarország fölött "robbant fel" egy meteor, valahol Fonyód fölött, több másodpercre teliholdfényű világosságba vonva az eget. Mi épp akkor utaztunk haza, épp Fonyódról, az éves családi nyaralásról. A jelenségből semmit sem láttunk.

Sietnünk kellett, rövidebbre fogva a balatoni tartózkodást, mert párom szombat hajnalban Grönlandra indult -kétszeri átszállással- repülővel. Nuuk-ból, Grönland 16ezer lakost számláló fővárosából indult az a hajó, amelyre meghívást kapott, hogy ott, a több száz főt befogadó színházteremben szórakoztassa a nagyérdeműt. A hajó közben Grönland nyugati partvidékén észak felé vonul, lassan átlépik az északi sarkkört, elérve majd azt a szélességi kört, amely Alaszka ill. Norvégia északi peremét súrolja. A gyerekekkel folyamatosan nézzük a világatlaszt, és nem hisszük el, hogy ott valóban élnek emberek, és Apa ott van valahol az örök hó birodalmában...(Kép: egyelőre internet)

Az említett tudományos hír szerint a most péntek még azért is fontos volt, mert aznap érte el Földünket egy olyan erős napkitörés, melynek hatása sarki fény formájában esetleg még Magyarországon is láthatóvá válhat. (Grönlandon ilyenkor persze ez szinte mindennapos jelenség, Apának könnyű... Vagy mégsem? Hiszen ott mostanság nem is megy le a Nap, most jut eszembe.) Szombatra és vasárnapra ígérték itthon az égi jelenséget, mely Magyarország fölött igen ritka. (Bár találtam nagyon szép felvételeket az elmúlt évekből. Ezek a legszebbek: itt)

Hát álltam a teraszon, kémleltem az északi eget, hátha jön egy kis fénysugár. Nem jött. S közben tele voltam (vagyok) aggódással, mert az utolsó sms-sel jött a hír még Rejkjavikból, miszerint Frankfurtban nem tették fel a csatlakozó járatra azt az egyetlen bőröndöt, melyben benne volt az összes meleg ruha, két frissen sült gluténmentes kenyér, és az összes színházi jelmez és kellék és zene....és minden. Az előadás ma lenne, a csomagot legkorábban holnaputánra ígérték, ha egyáltalán.
A hajón nincs se mobil, se internet. Milyen megnyugtatókat lehet ilyenkor gondolni?

3 megjegyzés:

  1. Hát ez izgalmas... mindkét értelemben. Valahogy majdcsak megoldják. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy alakulnak a dolgok, de szerintem a Párod elég leleményes, nem kell nagyon aggódnod. Legalább a fényképezőgép a kézi poggyászban volt?

    VálaszTörlés
  2. Wonderfull blog, first foto is great, greeting fro Belgium, Louisette passion golden retriever dogs cats

    VálaszTörlés
  3. Köszi, Erzsi. Cs azóta itthon, bőrönd még sehol, de kölcsön "jelmezben" az előadás is sikeresen megvolt.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...