2013. október 21., hétfő

Farkasoló-gééééép!!!

El sem hiszem, hogy a miénk lett. Ma már Csillaghegyen alszik.


(A két kép Rolandék oldaláról)

Kalandos úton került az Echo-tanyáról, Magyar Rolandéktól, egy hatgyermekes családon át mihozzánk.
Lényeg, hogy ezek után már nekünk segít farkasolni finom magyar rackagyapjút, amivel sokan feldolgozás hiányában nem tudnak mit kezdeni, vagy amit akár néhányan kidobásra ítélt semminek tartanak.



(Fonóka-tábor 2013.július)

Pedig ebből készült például a csángó asszonyok lapszoknyája is, a katrinca (Gyimesben karinca), amit fekete racka gyapjából font hihetetlen finomságú fonallal szőttek (Gyimesben nem racka, hanem szálas), és olyan sűrűre szőtték hogy azon nem is derenghetett át a fény, ha a Nap felé tartották. Széles, színesen szőtt övvel, a bernyéccel erősítették a derékra.

(kép: világháló)



(Az utóbbi három kép Gyimesközéplokon készült ezév áprilisában.)

A farkasolót amerikai szakrajz után Rolandék készítették. Angolul Wool Picker, németül Der Picker vagy Wolle Picker, illetve Reisswolf, ha valaki esetleg utána szeretne nézni.

Szép képek és több szöveg Az Echo tanya oldalán. Itt és itt.

...És ha valaki gyönyörű helyre, szinte érintetlen környezetbe vágyik költözni, eladó a tanya, mert Roland, Cheryll és Csermely távoli vidékre költözik. Egy kis rész azért itt marad belőlük.

Köszönet a farkasolóért Rolandéknak, és Eszter családjának.
A farkasolónak a fogantyúja a legszebb. Gyertek Csillaghegyre megnézni, és dolgozni vele! A legjobb helyre került.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és mint disz is megállja a helyét. Örülök, hogy a magyar gyapjú újra megtalálta a helyét. Én textiltechnikumba jártam középiskolailag és az érettségin éppen a farkasolásról kellett beszámolnom. Persze az a farkasoló más volt. A Loden Posztó gyárban (Albertfalva) már nem létezik, pl. a farkasolót arra is használták (ill. az egyiket csak erre) hogy a hulladék textilanyagoakt feldolgozza.

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tovább bővül a kézműves eszközök tára nálatok, a legjobb helyre került ez a jó kis szerkezet!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Adrienn! Köszönjük, hogy lehetőséget biztosítottatok arra, hogy az általunk készített farkasoló az országban maradhasson, ráadásul célszerű használat mellett, gondos kezekben. Bízunk benne, hogy ti is meg lesztek elégedve a munkájával. Farkasolás közben csak arra kell vigyáznatok, hogy ne tegyetek bele túl nagy adag gyapjút egyszerre, hogy csakis egyenesen előre-hátra mozgassátok a bölcső részét (elkerülve a tépőfogak oldalirányú összekoccanását) és persze, hogy senki ne felejtse a kezét a tűhegyesre csiszolt akácszegek között.
    Örvendünk, hogy Magyarországon is egyre többen térnek vissza a textilműhelyekbe. Jó munkát!
    Köszönjük a saját blogunkhoz való kapcsolódást is.
    Üdvözlettel, Cheryl, Csermely és Roland

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...