2011. október 21., péntek

Szövős-fonós "tábor" Csillaghegyen

KÖZHÍRRÉ TÉTETIK...
Gyertek szőni, fonni!!!


Csillaghegy egy fantasztikus hely!!!

És Zsókát is meg kell ismernetek, aki egy személyben tűzön vízen keresztül viszi a Kézművesház ügyét. Mikor a harmadik fonókör szervezése kapcsán először léptem be a műhelyébe, tudtam, hogy otthon vagyok, és hogy őt is régóta ismerem. Ki is derült hamarosan, hogy mint a "nomád nemzedék" második generációjának tagjai, többször voltunk együtt kézműves-népzenés-néprajzos rendezvényeken. (A népzenét kedvelőknek mondom, hogy Zsóka a híres furulyás, Juhász Zoltán felesége.)
Egy augusztusi bejegyzésemben írtam, hogy nyáron volt Csillaghegyen szövős tábor, ott ismertem meg Csapó Angélát, akivel nemsokkal később a Mesterségek Ünnepén dolgoztunk együtt.


Nem is bírtam ki, hogy ne vásároljak tőle egy szövött stólát. Csodálatos dolgai vannak, hihetetlenül tehetséges, nézzétek meg új honlapját itt.


És most megint itt az alkalom! Lőrincz Péter pápai szővőszék-készítő mester 4 napra ideköltözteti műhelyét 8 (!) szövőszékkel. Angéla lesz a szövős mester. És engem meg fonni hívtak.

A munka menete, és egyéb tudnivalók:

A tábor helye: Csillaghegyi Közösségi Ház (Budapest). Megközelíthető a Batthyányi térről induló Szentendrei Hév Csillaghegy megállójától, gyalog 2 perc. További képek és információk a házról itt.

Ideje: 2011. október 29- november 1. Szombattól keddig.

Napijegyet egy teljes napra lehet váltani 6000.- Ft-ért, amikor is egy teljes napon keresztül(reggel 8-tól este 9-ig) lehet szőni egy kiválasztott szövőszéken Csapó Angéla útmutatásai mellett. (Meg persze nézni a többieket, hogy a különböző felépítésű és felvetésű szövőszékeken ki mit alkot.) A napijegy ára tartalmazza a szövéstanítást, az eszközhasználatot, és a megszőtt darab alapanyagát, amit természetesen haza is lehet vinni.

A fonás mindemelett a következőképpen fog zajlani.
Hétfő kivételével (mert akkorra kaptam időpontot, és egész nap szőni szeretnék) minden nap reggeltől én is ott leszek, és várom az érdeklődőket, akik ki szeretnék próbálni a kéziorsón és rokkán való fonást, illetve a kártolást. Különböző gyapjúminőségekkel lehet megismerkedni, és többféle orsót és rokkát, köztük kétféle Kromski rokkát is ki lehet majd próbálni. Tematikusan tanítani nem szeretnék, de szívesen megmutatom, az elmúlt másfél évben mire jutottam, és bármiben szívesen segítek. Napijegy a fonásra 1500.- Ft-ba kerül, mely tartalmazza az eszközhasználatot, és a megfont gyapjú árát.



Érdemes a fonást és a szövést nem egy napra időzíteni, mert ha kifizeted a napijegyet, érdemes csak azzal foglalkozni. (Persze, ha valaki csak egy napra tud jönni, a helyszínen rugalmasan kezeljük majd a kereteket.)
És az is egy nagyon izgalmas dolognak ígérkezik, hogy már a saját magunk által megfont fonalat be is szőhetjük a készülő darabunkba. Jaj, már nagyon várom.

A helyszínen fonal és gyapjú, valamint kisebb eszközök vásárlására is lehetőség lesz.

A szervezők előzetes jelentkezést és időpontegyeztetést kérnek.
A szövésre Sáringer Erzsébetnél (Zsóka):
gererz@citromail.hu vagy 06-20/949 3890.
A fonásra nálam: M. Horváth Adrienn,
adrienn@mehes.hu vagy 06-20/369 0739.

A készülődés és a munka lázában égve várunk Benneteket szeretettel.
Aki hallja, adja át!

3 megjegyzés:

  1. Jaaaj, micsoda kííísééértééés!
    De... sajnos most nem tudok részt venni. :(
    Érezzétek nagyon jól magatokat! :)

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon jól hangzik :)) Kicsit szervezek, aztán írok.

    VálaszTörlés
  3. Jaj de nagyon szeretnék ott lenni!!
    De olyan messze van.
    Szeged felé nem jársz véletlen?:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...