2013. augusztus 3., szombat

Racka volt az, csak bárány!

...Hát igen, hogy folytassam a tábori beszámolót.


Racka bárány volt az a pihepuhaság (képen balra lent, már színesen). Napokig szagolgattuk, ölelgettük, annyira finom volt. A gazda csak jóval később mondta, hogy a legvégén még odacsapta azt a darab gyapjút a zsák tetejére, talán azzal is tudunk kezdeni valamit, ha csak bárány is. Hogy tudunk-e? Isten tartsa meg a jó szokását.

(Anya és lánya racka)

Már az első napon azért kezünkbe vettük az orsót is, mert hát minél előbb és minél többet... Jó is volt, mert volt idő gyakorolni, tudott ülepedni is a kezünkben a tudás.
Végül a "tanmenetet" csak lazán követtük, megvolt minden, de tágabb időkereteket hagytunk, főleg, mert a második, harmadik naptól már szinte mindenki tudott sok mindenben magától is boldogulni. Igazi közösségi munka folyt, és lázas munkakedv szállta meg az egész műhelyt.

Jöjjenek a képek, és néhány gondolat, csak címszavakban:

 A második naptól aztán, neki a festésnek! Volt ott mindenféle tiritarka szivárvány, a gyerekszakasz csak úgy pingált és pingált. Persze mi is, csak egy kicsit visszafogottabban. Kártoltunk is színeset:Volt egy enyhén melíros, világosbarna szalaggyapjúnk, hát azon csodásak lettek a színek. El is fogyott mind egy szálig.


Egy másik árnyalat ilyesmi lett megfonva:


Cérnázási és effekt technikák:

(Hahó, itt kandikál a bárány)

(Ennek a technikának, nem tudom, mi a magyar neve. Két éve tanultam Szilcsiltől. Ő így mondta: coils.
Lehet úgy is, hogy a vékony fonalmag nem is látszódik.)

Hasonló, gombolyítófán (nostepinne) gombolyítva:(Három a rokka: Prelude, Fantasia, Sonata -Kromskiéktól)

(B.Nóri sajátfestésű merinót fon. Talán másodszor ül rokkánál. Nem is hitte el senki.)

(V.Nóri termésének egy része. Csendes mosolygás, hihetetlen finomság.))

(Zsóka köti a Victorian shawl-t. Tessék, itt a minta.)

(Flóra kosara. Már el is kezdte meghorgolni az egyik szivárványosát.)

(Gabié. Ő volt az egyik legönfeledtebb, mert el se hitte, hogy ilyesmikkel tér haza.)

(Timié. 11 éves, régi motoros. Itt már a szövős napján is túl volt. Alig lehetett leállítani, turbóra volt kapcsolva, mint mindig.)

(
 (A kutyát először önmagában, majd gyapjúval összekártolta, végül megfonta: Larisza.
Megszállott...)

(Boldog növendéknép: Réka, Timi, Mandula.

...és Flóra)

(Saját munkára alig maradt időm, de ezt én fontam közbe-közbe.
Majd mutatom, mi lett belőle egy héttel később a szövőtáborban...)

4 megjegyzés:

 1. Nem akarom a beszámolót ismételve elmesélni a hetet, csak nagyon köszönöm még egyszer, hogy ott lehettem! Köszönöm mindenki nevében a fáradhatatlan és széleskörű okítást, azt hogy igazi kis gyapjúfeldolgozó műhelyt varázsoltál nekünk, hogy mindent kipróbálhassunk, kedvünkre kísérletezhessünk!
  Élmény volt, amikor egy-egy "varázsmondat" után máris biztosabb mozdulatokkal forgattuk a kézi orsót, aztán amikor "trabanton" próbálgattuk a rokkán fonást. A suhanó-surrogó Kromski álmokról nem is beszélve -miután ezekre továbbléptünk, már nem volt megállás, pörögtek a rokkák reggeltől estig. Emellett persze sok mindent tanultunk, próbáltunk még, kihasználva minden percet: egy gyors festés két fonás közt, vagy épp gyapjúmosás a motringolás után -eseménydús napok voltak ezek.
  Számomra nagyon-nagy élmény volt ez a tábor, nemhogy annyit, sokkal-sokkal többet kaptam, mint amit vártam. A fonást azóta sem tudom abbahagyni, és nem vagyok ezzel egyedül a táborozók között...elvarázsolt bennünket a gyapjú, és ezt legfőképp Adriennek köszönhetjük! Kívánom, hogy legyen még sokaknak része ilyen Fonóka-táborban!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Régen néztem ide, nagyon köszönöm a kedves szavakat.

   Törlés
 2. Valahányszor meglátom az első képet valakinek az oldalsávjában, mindig ide kell jönnöm újra végignézni ezt a beszámolót. :-) Fantasztikus lehet ennyi szépség "nagymamájának" lenni!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...