2012. június 1., péntek

A végtelenbe nyúló spirál

Mostanában keveset fonok magamnak. Sokkal inkább másoknak, illetve másokkal. Gyerekekkel. Sok gyerekkel.


A Waldorf iskolákban a 3.osztályban a Teremtés korszak (epocha) mellett nagy hangsúlyt kapnak a Mesterség órák. A mi iskolánkban különleges szerep jutott a gyapjúfeldolgozásnak. Annak révén, hogy a harmadikos osztálytanítónk saját juhainak gyapjával dolgozhattunk. (Mandula lányom jár ebbe az osztályba.) A tavaly májusban nyírt racka juhok gyapját a gyerekek mosták az iskolaudvaron. Ősszel kártoltunk, majd fontunk.  És festettünk is.

A mi osztályunkban mindenki, még a fiúk is tudnak kéziorsóval fonni. Mert hát ez volt a tananyag.
És miközben elsajátítottuk a "tananyagot", megtapasztalhattuk azt a teremtő aktust kicsiben, mikor is a (galaktikus) forgó mozgás hatására a kusza szöszhalmazból, a káoszból rend teremtődik az ujjaink között.
Az egyik legősibb őskép. A spirál. A lineárisba csúszó, a végtelenbe nyúló spirál maga a fonál... Nagy misztérium. És ez megérint mindannyiunkat. A gyerekeket különösen.

Aztán hívtak más waldorf iskolákba is.
Ezekről az alkalmakról alig vannak képek, mert a munka hevében nincs igazán lehetőség fotózni.
"Csak" emlék a szívmelengető érzés, mikor a harmadik nap után búcsúzáskor kezükben orsóval, a lányok átfogják a derekamat, és kedvesen mondják: Gyere holnap is....

Bizonyságul néhány kép:






 A bárányos "montázs" ötlete innen:

 A tablót Aarkus nagyfia, Áron készítette még a tavasszal egy Fonóka-beli egész napos munka után. (Köszönet a közzététel lehetőségéért Áronnak és Eszternek.)

Szerencsére a Fonókába egyre többen jönnek, gyerekek és anyukáik, és viszik jó hírünket a nagyvilágba.
Csillaghegyről nemrégiben egy cikk jelent meg a Csillagkürtben, a  budapesti 11.kerületben működő Csillagösvény Waldorf Iskola lapjában. (Köszönet a cikkért Boros Andreának. Kedves meglepetés és ajándék volt.)



Heti Fonóka most hétfőn (4-én) 15-18 óráig, illetve egész napos Fonóka 9-én, szombaton 10-18 óráig.
Aki hallja, adja át, és gyertek!!!

És júliusban megint lesz Lőrincz Péter-féle szövős tábor, mellette párhuzamosan fonás és nemezelés.
Részletek hamarosan.

6 megjegyzés:

  1. Csodálatos küldetés ez: azt szemléletet és tudást a gyerekeknek továbbadni ami neked van. Ugyanakkor bizonyára sok türelem és kitartás is kell hozzá. Ezekből kívánok sokat neked! :)

    VálaszTörlés
  2. Jaj, annyira édes az a füzet!:)
    Gondoltam Rád hétvégén, mikor a horgolós napot tartottam és kérdezgették, mit áztat az eső a dézsában... Hmm. gyapjút. Jövő szombaton én megyek tanulni! :)

    VálaszTörlés
  3. Adrienn, most szombaton mennék fonni tanulni, ha biztos, hogy lesz hely a rokka mellett:) jeletkezzek máshol, vagy elég, ha ide írom? köszönöm: orsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Orsi, írtam mailt is. Várunk, lesz rokka bizton!!!

      Törlés
  4. Szia Adrienn,

    isteni volt a fonóka, köszönöm szépen az élményt! Sok régi ismerőssel és baráttal is találkoztam, igazán kitűnő kikapcsolódás volt, még egyszer köszönöm!
    Legközelebb is megyek!

    orsi

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...